Hemkört

2014-03-26
23:43:08

Stek till middag!

Att ha en stek till middag är aldrig fel!
Det är gott och billigt!
En skinkstek på 1,5 kilo tar ungefär 4 timmar att göra och sköter sig nästan helt själv!

Se till att få en fin stekyta runt om hela steken!

När man är nöjd med ytan häller man vatten i grytan och sänker värmen. Vattnet ska bara sjuda.
Det är då som först som jag saltar och pepprar.
Sen för varje gång jag vänder den saltar och pepprar jag den på nytt.
Jag brukar lägga i några buljongtärningar i vattnet som får puttra med. Det är viktigt att se till att det hela tiden är vatten i grytan annars bränns det snabbt vid
Jag har ingen direkt tid som jag låter köttet ligga på en sida utan vänder den när jag känner för det.
Under tiden som steken står på spisen kan man göra en massa annat!
Rengöra ugnen till exempel.

Har man tur kan man få hjälp.

Eller ta hand om stryktvätten!

Vi har som regel alltid potatis till stek.

Ångkokta grönsaker passar väldigt bra till.

Sen är det dags att skära upp köttet!

Köttet ser en aning rosa ut på bilden, men det var det alltså inte.
När köttet är färdigskivat kan det sättas in i ugnen under tiden som potatisen kokar och man gör sås.

Som jag tidigare talat om så hatar jag att göra sås!
Så denna dagen gjorde jag sås på en liter vispgrädde och lite mjölk!
Eftersom jag hade buljongtärningar i vattnet hos steken så låter jag det vara kvar för att ha som smaksättning på såsen.
Inget annat mer än lite salt och peppar behövdes denna gången.

När jag var nöjd med konsistensen hällde jag på soja.

Klart att serveras!

Men kan om man vill dagen efter göra en köttgryta på det som blir över.
Lägg då bara ner köttet i såsen i grytan när middagen är över.
Skär (dagen efter) upp vilka grönsaker man vill ha: paprika, lök, morötter osv. Och i med det i köttsåsen.
Köttet behöver inte skäras ner till småbitar utan större bitar brukar uppskattas.
Perfekt restmiddag!
Tar ungefär 30 minuter att bli färdig på spisen!